Skimmia, het vier-seizoenen-wonder 
Het hele jaar door laat deze struik (officieel Skimmia japonica) zich steeds op een nieuwe manier zien. In november toont de plant de knoppen van haar stevige, fraaie bloempluimen. De kleur én de knoppen blijven de hele winter mooi. In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de Skimmia met wit-roze bloemen die sterk geuren: bijen zijn er dol op. Eind augustus verschijnen de eerste nieuwe knoppen, vaste waarde is het leerachtige blad dat het hele jaar prachtig groen blijft. 

Keuze assortiment
Het assortiment Skimmia is de laatste jaren uitgebreid met veel nieuwe cultivars. Ze verschillen in de kleur van de bloemknop, de bladkleur (groen of bontbladig) en de compactheid van de plant. Er zijn zowel compacte dwerg-Skimmia’s als exemplaren die veel groter en losser groeien. De meest voorkomende cultivar van de Skimmia japonica is ‘Rubella’, met zijn rode bloemknop. Daarnaast zijn er andere rood kleurige variëteiten als ‘Rubesta’, ‘Rubinetta’ en ‘Red Dwarf’. Planten met groene / witte bloemknop zijn: ‘Finchy’, ‘White Globe’, ‘White Dwarf’, ‘Godries Dwarf Green’, ‘Fragrant Cloud’ (geurend). Enkele rode besdragende Skimmia zijn: ‘Pabella’, ‘Obesssion’, ‘Veitchii’ en ‘Temptation’. 

Skimmia trivia 
• De eerste Skimmia kwam in 1838 naar Europa en belandde in de kassen van Kew Gardens. 
• De Latijnse naam is in 1784 afgeleid van ‘miyama shikimi’, de Japanse term voor de Skimmia. 
• De Skimmia japonica ‘Pabella’ is een nichtje van Skimmia japonica ‘Rubella’, bekend van de mooie bloemtrossen.
• Om de plant in de tuin laten gedijen, hebben een paar dames Skimmia een heer nodig die voor bestuiving kan zorgen. De mannetjesplant is het beste te herkennen aan zijn vorm: de bloei is iets forser en de bloemetjes hebben stampers. 

Herkomst 
De Skimmia behoort tot de wijnruitfamilie (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes: als die worden gekneusd, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit de Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. De tuinversie is echter ontstaan in een Nederlandse kas.

Hier let u op bij de inkoop 
• Controleer de verhouding tussen potmaat, het aantal stekken per pot, de vorm van de plant en het aantal bloemknoppen op de plant. 
• De Skimmia wordt in november uitsluitend met gekleurde bloemknop aangeboden. Deze knoppen zijn in augustus gevormd en blijven tot aan de bloei in april prachtig van kleur. In november is het dus niet noodzakelijk om op de rijpheid te letten. 

Verkoop- en presentatietips
De Skimmia is een perfectie overgangsplant tussen al het rood en oranje van het vroege najaar en de naderende decemberfeesten. Breng hem onder de aandacht met andere herfstsuccessen zoals heide en klimop, en vul het display aan met wat woonaccessoires die passen bij het seizoen, zoals lantaarns, een laarzenknecht en een hark. Omdat de Skimmia een populaire voordeurplant is (bij elke deurpost één), helpt het om de planten symmetrisch te presenteren, alvast in een aantrekkelijke pot of zinken emmer. 

 

Verzorgingstips voor de consument 
• Skimmia staat het liefst in de schaduw, dan ontwikkelen de bessen zich het best. 
• De plant heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem, zoals rododendrongrond.
• Worden de blaadjes geel, dan is de grond niet zuur genoeg.
• Skimmia houdt niet van natte voeten en is daarom graag de buurman van bomen, die veel vocht uit de bodem opnemen. In potten moet het water wegkunnen lopen. 
• Snij liever geen takken van de plant, dat komt de volgende bloei niet ten goede.
• Skimmia is redelijk winterhard en hoeft alleen bij strenge vorst te worden ingepakt met vliesdoek of noppenfolie.